В Деня на загиналите при ПТП: Какви са причините за тежките катастрофи в Русенско

20 ноември е Световен ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Според решение на ООН всяка година в третата седмица на ноември се напомня за жертвите на катастрофи по пътищата.

В Русенско от началото на годината до 31 октомври т. г. в Русенско са регистрирани 868 катастрофи. При 291 от тях са ранени 374 души, а 24 са загинали. В сравнение със същия период на миналата година броят на пътните произшествия е увеличен с 36, на ранените с 56, както и на загиналите, които са с шестима повече.

При 12 катастрофи от началото на годината шофьорите са управлявали превозното средство след употреба на алкохол. При тези произшествия са ранени 19 души, а един е загинал.

Най-натоварената отсечка в областта е пътят Русе-Бяла, където стават и най-много катастрофи. От началото на годината до края на октомври на него са регистрирани 26 тежки инцидента с 26 ранени и 10 загинали, казва , казва старши инспектор Стилиян Станев – началник на група в сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Русе.

За намаляване на катастрофите бе направена рехабилитация на пътя Русе-Бяла с хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, а през лятото това се случи и с кръговото кръстовище край Бяла. Там има релефна маркировка, осветяване, нова вертикална сигнализация и в този участък, който е един от местата с концентрация на ПТП, катастрофите са намалели.

От Пътна полиция извършват т. нар. денонощен линеен контрол по Русе-Бяла. Патрулни автомобили се движат в участъка и при констатиране на тежки нарушения – например неправилно изпреварване, движение с висока или с ниска скорост, се намесват, като нарушителите се спират и глобяват.

„Този метод бе въведен през лятото. Така се надяваме да намалим броя на произшествията. Основният поток е от тирове и автобуси, чиито шофьори имат навик да се движат на малка дистанция един от друг, изпреварват и неправилно. Организирахме полицейска операция за проверка на шофьорите на камиони и на автобуси, като констатирахме много нарушения“, обясни старши инспектор Станев.

Той каза още, че полицията извършва и широкообхватен контрол, като патрулни автомобили са позиционирани на определени места, като спират и проверяват шофьорите.

Според Станев основна причина за пътните произшествия е ниската култура на шофьорите, движение с несъобразена скорост и неправилно изпреварване.

 

Exit mobile version