В Деня на Европа: Дунав мост– набръчкан асфалт, разбити фуги и дупки /ВИДЕО/

Българският участък на Дунав мост посреща днешния Ден на Европа – 9 май, с набръчкан асфалт, разбити фуги, вибрации и дупки. Очакваните румънски гости, които ще отбележат заедно в Русе 15 години от присъединяването на България и Румъния към ЕС, ще трябва да минат по трасето, където трагичното състояние на българската част на моста контрастира рязко с ремонтирания от румънска страна.

Още в началото на моста първите три дилатационни фуги са с разбити основи и затова при преминаването на камионите решетките подскачат и се тресат, като предизвикват и вибрации, на които е подложен целият участък около фугите. Резултатът е, че от тези вибрации има напукани и откъртили се каменни отломки от конструкцията на самите вертикални колони.

Между другото, на тях са поставени годините на започване и на приключване на изграждането на Дунав мост, като през 2022 г.  се навършват 70 години от началото на строежа му.

Освен счупените метални решетки с разбита основа, шофьорите трябва да внимават и за отворилите се дупки. Наред с образувалите се коловози в настилката, има участъци с деформиран асфалт, който се е размекнал преди време, „избутан“ е встрани и се е втвърдил отново на големи бабуни.

Падналите сегменти с арматура в основата на моста са повод да се погледне съоръжението и отдолу. Има паднала замазка , която е била по самите колони, и по този начин те са останали само на бетон. Това е точно в участъка, където са разбити фугите и мостът се тресе от вибрациите от преминаващите тежкотоварни камиони.

Състоянието на Дунав мост не е новина, но какво се случва с идеята да се направи частичен ремонт, който после бе определен като укрепващ, а после като спешен авариен. Към днешна дата са приключили всички процедури и най-вероятно основния ремонт ще започне през месец юли, когато е туристическият трафик. Тепърва ще се уточнят схемата и начинът на работа и преминаване, но по информация на Русе Медиа ще има продължително изчакване, за да не се затваря изцяло съоръжението.

Ще се работи първо едната лента, като ще се премахне асфалтът до достигане на бетонната плоскост. След извършване на оглед, ако е наложително, ще се излива нова платформа на мястото на компрометираната. Ще трябва да се спира временно движението, за да няма вибрации, докато узрее бетонът, и после ще се минава към следващата.

Надеждите на водачите са ремонтът да се случи сравнително бързо, а да не се проточи до следващата годишнина през 2024 г., когато ще се отбележат 70 г. от пускането на Дунав мост или „Моста на дружбата“ в експлоатация.

Exit mobile version