Възходът и падението на „драконите“ от Русе

Отборът на „Дунав“-Русе преживява един много труден период, но спокойно можем да кажем, че големите отбори не се оформят без тежките моменти. Нека разгледаме цялата спортна история на този отбор и да се запознаем с легендата за драконите в следващите редове, за да разберем, че мястото на този отбор е именно в професионалното първенство.

Градските фенове знаят, че футболната традиция започва именно от Русе. Първият футболен отбор и до днес е дело на запалянковци, които тепърва откриват футбола и започват да практикуват професионалния футбол срещу всички моряци, които акостират в Малката Виена. В последствие русенци успяват да обединят няколко футболни отбора и да създадат престижния Дунав.

Историята ни показва, че драконите са успели да достигнат често до финалните за различни трофеи, но шансът за жалост не е бил на тяхна страна, за да приберат приза във витрината си. Сред големите успехи можем да видим, че русенци са се изправяли срещу една истинска легенда в лицето на италианския Рома.

Гостувайки на стадиона на вълците, драконите падат с не толкова престижния резултат 2:0, но през далечната 1975 г. нито един футболен отбор не може да се трогне от престижната история на даден тим, това са само подробности. На реванша, Русе се оказва непревземаема крепост и бързо връща жеста с 1:0, оставяйки италианците с много въпроси. 25 000 почитателя препълват стадиона и до днес тази красива игра остава в историята като особена гордост.

През 1995 г. драконите успяха да вземат още една легенда срещу Левски София. Нека не забравяме, че е минала  само една година от футболната еуфория в САЩ 94 и сините разполагат с  достатъчно класни футболисти. За мнозина тази среща за купата на България е изгубена и дори фиктивна, но драконите винаги имат последната дума. Пред погледа на софийските фенове, русенци успяват да поразят мрежата на левскарите два пъти и да продължат смело напред към финала.

Там се срещат с Етър и губят, но подозираме, че победата срещу софийския клуб е била особено сладка. Първият тежък трус идва през 2003 г. с фалита на отбора. Общината подава ръка и решава, че ще върне драконите в аматьорското първенство, за да може да се извърви отново пътя нагоре. Две години са необходими за изкачването към Б Група, а по пътя успява да прибере и трофея на аматьорското първенство.

Необходими са 25 години, за да успее да стигне обратно  до върховете на професионалния футбол и през сезон 2016/2017 г. драконите се завърнаха обратно в професионалния футбол. Макар и да могат да се похвалят с добър футбол, скромните финансови помощи поставят една единствена цел – играчите да запазят тима в първенството и да се постараят да не изпадат. Това не пречи на русенци да гледат как отборът им смело се нарежда на 4-то място в класирането. Дори и в момента можем да забележим интерес от букмейкърите. В winbet онлайн платформата ще открием по-смели спортни прогнози за представянето на русенския тим в аматьорското първенство.

Освен изпълнените изисквания, господата са категорични, че могат да стигнат до много сериозните предизвикателства. За жалост в началото на новия сезон се стигна до изпадането в Б Група, но много скоро последва още една неприятна изненада. Липсата на финансова подкрепа изпрати драконите директно в аматьорското първенство. Именно тук се заговори за липсата на финансова подкрепа, забелязахме и напускането на наемниците, тежки критики и призоваването на юношите в игра.

Бързото създаване на нов отбор може да изненада мнозина, особено след като говорим за отбор с традиции и познанието на играта. Сега остава на феновете да следят обстойно представянето на отбора, защото е ясно, че в аматьорското първенство ще прекарат много малко време, преди да се завърнат и да направят следващия фурор.

Exit mobile version