Възрастен рибар загина на река Янтра от волтова дъга

71-годишен любител на риболова е загинал нелепо вчера сутринта край Бяла, съобщиха от полицията. Мъжът е бил ударен от ток и е починал на място.

Пенсионерът, който е от беленско село, е решил да лови риба на остров по поречието на р. Янтра в района на водна пречиствателна станция на Бяла. Той се разположил под далекопровод за високо напрежение, без да съобрази, че ще използва въдица от карбонов материал и има опасност да се получи волтова дъга.

Според специалисти карбонът наподобява желязо, тъй като е изграден от въглеродни нишки. Особено опасно е с въдица от такъв материал да се ходи на риболов при светкавици и гръмотевици. Риск съществува и когато карбонът е на разстояние 1,5-2 м от мрежа под високо напрежение, тъй като се създава волтова дъга.

В нея попада рибарят и става проводник на електричество, което влиза през ръката и излиза от стъпалата или големите пръсти на краката. Получава се т.нар. „пламъково изгаряне“. Пострадалите често имат вътрешни поражения, а при някои – както в случая, е фатално.

Сигналът за безжизненото тяло е бил подаден около 10.30 часа на тел.112. На място са били изпратени екипи на полицията, пожарната и „Спешна помощ“. Инцидентът е документиран в преписка по описа на РУ – Бяла.

Exit mobile version