Възпитаник на МГ „Баба Тонка“ донесе злато на България от олимпиада по лингвистика

Два златни, един сребърен и два бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, която се проведе на британския остров Ман. Победители станаха 11-класниците Константин Георгиев от Математическата гимназия в Русе и Александър Димитров от Математическата гимназия във Варна.

Участниците в олимпиадата по лингвистика трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от предизвикателствата бе да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се справи блестящо с тази задача и получи грамота за най-добро решение.

Останалите медали са за ученици от Бургас, Перник и София.Среброто грабна Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място се класираха дванадесетокласничката Александра Найденова от пернишката езикова гимназия и Теодор Малчев, ученик в XI клас на Софийска математическа гимназия (СМГ).

Международната олимпиада по лингвистика се провежда от 2003 г. Досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ. Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе в България.

Exit mobile version