Въведоха частично бедствено положение във Ветово, утре започва укрепване

Със заповед на кмета на община Ветово д-р Мехмед Мехмед от 13:00часа днес е въведено частично бедствено положение в гр. Ветово, квартали 7 и 12, около засегнатия от свлачище участък на улица „Драва“, съобщиха от община Ветово.

Това се наложи поради наличието на активни свлачищни процеси, констатирани след извършения по-рано оглед от експерти. Евакуирани са живущите на два от адресите и е създадена организация за спешни аварийно-укрепителни дейности, които започват утре сутринта и следва да доведат до спирането на разломната дейност, с което да се предотврати разрушаването на сградите и съоръженията. Целта е да се изпреварят предстоящите обилните валежи, които със сигурност ще влошат и без това тежката ситуация.

За обявеното частично бедствено положение е уведомен Областния управител на Област Русе и Директора на РДПБЗН – Русе.

На първо време ще се изгради предпазен бордюр, който да попречи на водите от улицата да влязат в зоната на свлачището. Пукнатите по улицата също ще бъдат запълнени със специална смес, като същевременно ще се довърши разчистването на натрупаните земни маси по долната улица. Ще се изгради контрафорсен насип, който да предпазва от активирането на допълнителни свлачищни процеси, а дъждовните води от къщите в близост ще бъдат отведени извън този периметър.

Exit mobile version