Второ предложение за избора на омбудсман в Русе е качено за обсъждане

Второ предложение за промени в Правилника за избор на обществен посредник в Русе е качено на сайта на Общинския съвет за обществено обсъждане. След като председателят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков внесе своя проект за явно гласуване и за възможността всеки съветник да може да подкрепи само един от кандидатите, сега свой вариант е направил и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Той предлага да се внесе изискване кандидатите за местен омбудсман, които са завършили своето висше образование извън територията на България, да представят удостоверение за признаване на придобитото висше образование /степен магистър/ от Националния център за информация и документация. Така ще бъдат премахнати съмненията за легитимността на техните удостоверения за завършено висше образование. Такъв казус имаше при единия от кандидатите, който бе отхвърлен, тъй като е завършил в чужбина и документът му не бе уважен от комисията.

Друга промяна е свързана именно с комисията, която избира и класира кандидатите. Тя вече няма да извършва класиране, а само ще ги допуска до заседанието на местния парламент, който взема крайното решение. Съветниците ще гласуват явно, като се запазва възможността да минат и към тайно гласуване.

При неуспешна процедура за избор комисията прави нов подбор на кандидатите в рамките на три месеца. За да не бъдат ангажирани и натоварвани едни и същи общински съветници, се предлага след повторно проведена неуспешна процедура съставът на комисията да бъде променян.

Проектът за Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Русе е публикуван на интернет страницата на Общински съвет – Русе. Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съвет – Русе.

Exit mobile version