Вторият мост при Русе ще бъде договорен официално през април

Втори мост при Русе и Гюргево ще има и той ще бъде договорен официално през април от България и Румъния, съобщи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. Новината дойде по време на отговора му на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова дали е реалистично да бъдат изградени четири моста над река Дунав до края на мандата.

Гроздан Караджов припомни, че на 29 март 2019 г. е подписан меморандум в Букурещ между България и Румъния да се направят предпроектни проучвания на пет локации за изграждането на трети мост над реката. „За съжаление до момента не е постигнат никакъв напредък и едва на 28 януари 2022 г. в Русе бе възобновена тази тема в разговори с министъра на транспорта Николай Събев и румънския вицепремиер“, припомни той.

Създадената отново междуправителствена работна група е трябвало да обследва петте точки и след поредица срещи, отчитайки проблемите с трафика на Дунав мост, експертите са се фокусирали върху изграждане на втори мост при Русе и Гюргево, който да облекчи натоварения трафик.

„В момента се подготвя споразумение за строителство на новото мостово съоръжение и се очаква документът да бъде подписан между българската и румънската страна през месец април“, заяви Гроздан Караджов.

На въпроса откъде ще дойде финансирането, министърът отговори, че е много рано да се пита това. Два от вариантите са трансгранично партньорство по европейските програми и държавният бюджет.

Exit mobile version