Всички малки ученици в Русенско остават онлайн заради липса на тестове

Учениците от 1 до 4 клас в 15 области, сред които и Русенска, ще продължат да се обучават онлайн, съобщиха от образователното министерство. Това ще важи, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.
Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. Това ще важи там, където 50 % от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани.

Exit mobile version