Все повече русенци предпочитат дистанционния отчет на парното

„В Русе дистанционният отчет е все по-предпочитана услуга. Нашите клиенти ни  споделят, че „умните“ устройства са несравнимо удобство и улеснение. С тях се спестява време на потребителите и са най-сигурното решение по време на пандемия, защото вече не е необходимо физическо присъствие на топлинните счетоводители в жилищата им.“, заявяват от дружеството. От „Топлофикация Русе“ съветват клиентите си да се консултират с обслужващата фирма за дялово разпределение преди да закупят и монтират топломерите и водомерите с дистанционен отчет.

От „Топлофикация Русе“ напомнят, че след приетите промени в Закона за енергетиката от 12 март 2021 г. стана задължително монтирането на водомери за топла вода и топломери, които се отчитат дистанционно. „Промяната е с цел да се транспонират в българското законодателство няколко европейски директиви. На практика от тази дата, ако се наложи да подмените индивидуалните устройства, защото са стари или поради ремонт например, то следва да направите това с уреди, които е с възможност за снемане на показанията от разстояние.“, завяват от топлофикацията. „Заложената дата от 1 януари 2027 година, е крайният срок, в който всички уреди трябва да са с дистанционен отчет.“, обясниха от дружеството.

Според проучване сред живеещите в топлофицирани жилища, те вече са запознати с тези промени в Закона за енергетика. „Масовата информационна кампания на предприятието е помогнала да осведомеността на крайните потребители за предстоящите изисквания към измервателните уреди, както и предимствата при тяхното монтиране.“, заявяват от централата.

„Уредите, които в момента имат повечето българи, са с възможност единствено за визуален отчет. При дистанционните уреди, отчетът се извършва от разстояние и не е необходим достъп до самите устройства. Не е необходимо отчетникът да влиза в нашия дом, отчетът на всички уреди за дистанционен отчет на цяла сграда може да се извърши за по-малко от 15 минути. Данните се пренасят автоматично от устройството за отчет към софтуера.“, обясняват от „Топлофикация Русе“. От предприятието посочиха, че с новите измервателни устройства, клиентите плащат реално консумираната енергия, като вероятността от човешка грешка при снемане на показанията е почти нулева.

От „Топлофикация Русе“ напомнят, че максималното ограничаване на достъпа до абонатните станции в сградата, ще предотврати възможни манипулации и кражби на топлинна енергия. „По този начин клиентите ще си гарантират качествено и надеждно топлоподаване до всички имоти и коректно отчитане на консумираната топлинна енергия“, добавят от дружеството.

Exit mobile version