Всеки трети превозвач в Русенско работи в сивата икономика

Дейността на превозвачите в сивия сектор е нараснала с около 30% през изминалата година спрямо 2020-а, а 76 превозни средства са спрени от движение за срок от една година, като са свалени регистрационните им табели и на водачите са отнети шофьорските книжки. Това стана ясно от среща между областния управител Анатоли Станев и директора на Регионална агенция „Автомобилна администрация“ Венцислав Шахънов, съобщиха от областна администрация.

До санкциите се е стигнало, след поредица от проверки, в които са участвали и органите на реда. В болшинството от случаите става дума за леки автомобили, като най-често нарушителите са залавяни в района на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Те са извършвали превоз без лиценз на лица, пристигащи от Европа или на такива, заминаващи за някоя от съседните страни. Всеки от случаите е предаден на Районната прокуратура, тъй като има данни за извършено престъпление. Интересното е, че никой от провинилите се не е от Русе и съответно всички автомобили са били с регистрационни номера от други области.

„Обикновено или пред наш служител, или пред служител на МВР пътуващите са заявили писмено, че са платили превоза до съответната държава. При всеки от случаите сме реагирали моментално и сме съставили акт. Установявайки нарушението, сме приложили сведения от пътуващите, че са заплатили това пътуване и сме наложили принудителни административни мерки, каквито са ни правомощията по Закона за автомобилните превози.“, коментира Шахънов. През настоящия туристически сезон, както и през предстоящия летен се извършват и масови проверки в районите на по-големите почивни комплекси от областта, където рискът от нарушение е и по-висок.

Областният управител Анатоли Станев настоя и за засилване на контрола върху стриктното спазване на разписанията на автобусните линии от междуградския транспорт в региона. „Сигурността на гражданите е на първо място, затова искам те да пътуват с техническо-изправни моторни превозни средства. Не искам и хората да стоят по спирките и да чакат нередовни линии.“, каза още Станев. От своя страна Шахънов го увери, че се правят постоянни проверки и в скоро време предстои актуализиране на разписанията на междуселищните автобуси, тъй като те не са обновявани от години и напоследък курсовете не са актуални.

Продължават и проверките за техническа изправност на автомобилите и продължителност на шофиране.

Exit mobile version