Връчиха наградите на 13-ия Международен конкурс „Франц Шуберт“ в Русе

С церемония по награждаване и концерт на лауреатите снощи в Русе бе закрит 13-ият Международен конкурс „Франц Шуберт“, организиран от Националното училище по изкуствата-Русе. В конкурса участваха 50 млади музиканти и певци от България, Румъния и Испания в три възрастови групи – до 13 г., до 19 г. и до 35 г., и четири категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика.

11-годишният Николай Цветков от Плевен спечели три награди – отличието за най-ярко артистично представяне на името на Стефан Вачев, която се осигурява от неговата дъщеря Надежда Вачева-Хьобарт, първо място в категория пиано сред участниците до 13-годишна възраст, и наградата на името на проф. Лили Атанасова, осигурена от дъщеря ѝ Невена Койчева.

Във втората възрастова група при пианистите първата награда спечели 16-годишняит Ангел Ялъчков от София. Той получи още парична награда от Ротари клуб-Русе и приз за най-добро изпълнение на творба на Франц Шуберт сред изпълнителите до 19 години.

В категория класическо пеене във втора възрастова група първото място отиде при 18-годишната Дари Бракалова от София, а в трета възрастова група призът получи 32-годишната Гергана Георгиева също от столицата. Паричната ѝ награда бе осигурена от Фондация „Хермес“-Линц. Тя получи и наградата на Държавна опера-Русе – участие в постановката „Ернани“ от Джузепе Верди.

В категория клавирни дуа първи награди не бяха присъдени. Втори във възрастовата група до 19 години станаха габровците Любомира Ангелова и Виктор Василев на 18- и 15-годишна възраст. В трета възрастова група второто място бе отредено за испанците Пилар Гонзалес и Алваро Вадило на 27 и 26 години.

В категория камерна музика във втора възрастова група първото място бе за клавирното трио Ана-Мария Узунова, Виктория Маринова и Наума Найман от София. Паричната награда бе осигурена от НПО „Детство мое България“. Те взеха и наградата за най-добро изпълнение на творба от Франц Шуберт в тази група. В трета възрастова група първото място отиде при Инес Симеонова и Гергана Иванова от София. Дуото получи и награда за най-добро изпълнение на творба от Франц Шуберт. Паричната награда бе осигурена от Фондация “Хермес“-Линц.  Втора награда там взема триото Калоян Русев, Димитър Димитров и Николай Желязков.

Наградата за най-малък участник в конкурса бе присъдена на 10-годишната Мария Якша от Букурещ.

Проф. Александър Василенко от София, Антоанета Воденичарова от Плевен и Зорница Гетова бяха удостоени с плакет за високи педагогически постижения от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Награда от СБМТД бе връчена и на директора на НУИ-Русе Мария Дуканова като организатор и идеен двигател на конкурса. Журито пък получи картини от известния русенски художник Иван Иванов-Йоаний, който също е преподавател в НУИ-Русе.

 

Exit mobile version