Впечатляващ зоо- и етнографски музей откриха в с.Екзарх Йосиф /ВИДЕО/

Впечатляващ зоо- и етнографски музей бе открит официално днес в центъра на село Екзарх Йосиф, община Борово, в Русенска област. Експозициите, които наброяват над 500 експоната, са изградени за около 4 месеца по идея на кмета на селото Илия Данев. Той сподели, че това е негова мечта от десетина година, но едва сега, със своя екип и с помощта на Община Борово, ректора на Русенския университет акад.Христо Белоев и много местни жители и приятели тя вече е осъществена.

Музеят посреща гостите си с експонати още пред входа, където са подредени превозни средства от миналото – от биволска каруца до файтон, а вътре първото нещо, което виждат посетителите е моторче „Симсон“. Този вид превоз е бил дълги години популярен сред хората от селото като начин за придвижване.

Особено интересен е зоомузеят, в който са представени над 20 препарирани животни заедно с препарирани птици. Всички те са дарение, като могат да се видят щраус, муфлон, вълк, лисица, елен, мечка, орел и др. Всяко животно и птица е разположено на фона на фототапет, направен със съдействието на Русенския университет и акад.Белоев, пресъздаващ естествената му среда. А в залата се чуват звуците, които издават сред природата.

Отделна зала е посветена на ретро техника – грамофон, пишещи машини, камери, телевизори, радиоапарати. Част от тях са дарение от БНТ-Русе.

Етнографският музей представя богатството на фолклора и традициите на Екзарх Йосиф. В центъра е направена възстановка на някогашната софра, около която са се събирали млади и стари от семейството, заедно с бебешките люлки. Показан е и одърът, на който се е спяло, като цялата покъщнина е автентична, дарение от жителите на селото.

В друга зала могат да се видят народни носии, китеници, ръчно бродирани ризи, карета. Показана е плетачна машина от 1921 г., както и стари шевни машини.

Много любопитна е музейната част, в която са показани стари банкноти и монети от началото на 20 век до днес. В нея присъстват и някогашни цигарени кутии. Специално място е отделено на всички отличия, печелени през годините от местното читалище и съставите му, на купите на местния футболен отбор, и на наградите, получени от кмета Илия Данев за работата му. На стената е направено и табло с имената на всички кметове на село Екзарх Йосиф от 1944 г. насам.

Музеят ще работи в делнични и почивни дни от 10 часа, като най-вероятно понеделник ще бъде почивен ден. Цената за вход все още не е окончателно определена, но вероятно ще бъде 2 лв. за деца и студенти и 5 лв. за възрастни.

На официалното откриване на музея днес присъстваха народният представител от ГЕРБ-СДС и областен координатор на ГЕРБ Георги Кръстев, кметът на Община Борово Валентин Панайотов, зам.областният управител Детелина Ачева, ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев. Всички те поздравиха жителите на селото с новия музей, който е поредната хубава инициатива на кмета Илия Данев и ще привлече много посетители и гости. Кметът на Борово Валентин Панайотов връчи на Илия Данев плакет на Община Борово за заслугите му.

Exit mobile version