Волейболната федерация: До трима чужденци от отбор на терена в Суперлигата

На заседанието на УС, което се проведе в Русе, бе решено да се запази форматът от общо 12 тима

Форматът на волейболната Суперлига ще продължи да бъде от 12 отбора, съобщи президентът на Българската федерация по волейбол инж.Данчо Лазаров. Решението е взето на снощното заседание на Управителния съвет на БФВ, което се проведе в Русе. Това ще важи за следващите две спортно-състезателни години 2018-2019 и 2019-2020.

По-интересният въпрос, предизвикал бурни дебати, е бил за броя на чужденците, които ще имат право да играят в българския шампиона. „Решено бе всеки клуб да има право да картотекира неограничен брой състезатели, които идват от страни-членове на ЕС, и да има право да картотекира трима състезатели, които са извън ЕС – да кажем Македония, Сърбия, Русия и т.н. Но от тази маса чужденци, независимо откъде са, дали са членове на ЕС или не, на игрището могат да участват максимум трима“, обясни инж.Лазаров.

Много дискусии е имало дали двама или трима да бъдат състезателите извън ЕС, но тъй като вече има клуб, който вече е ангажирал трима такива волейболисти със сключени договори, е постигнат компромисът за трима души. По думите на президента на БФВ клубовете ще имат достатъчно време да знаят каква е промяната в правилата и да могат да правят селекция.

Федерацията ще предприеме и действия относно финансовата подкрепа за женските волейболни отбори. „Знаете, че Суперлигата от реклами и телевизионни права реализира определени приходи, които впоследствие по установени вътрешни правила в Суперлигата се преразпределят между отделни отбори в зависимост от постигнатите резултати, брой изиграни срещи, колко от срещите са били телевизионно показвани и т.н., но това нещо ще бъде решено и за женската Суперлига. Естествено, не в тези размери, както е при мъжете, тъй като безспорно е, че телевизионният интерес е по-голям към Суперлигата при мъжете, но постепенно ние трябва да започнем да подпомагаме и отборите, участващи в женската Суперлига“, коментира президентът на БФВ.

Exit mobile version