ВМРО-Русе и областният управител също почетоха жертвите на комунизма

За поредна година на 1 февруари активисти на ВМРО-Русе поднесоха цветя пред Паметника на репресираните от тоталитарния режим в градинката на площад „Оборище“, с което изразиха своята признателност в Деня на почит към жертвите на комунизма у нас.

Денят е обявен за възпоменателен през 2011 г. от МС на Република България в памет на репресиите срещу българския елит през 1944-1945 г. и всички жертви на комунизма.

„Трагична дата в съвременната българска история е нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година. Преди 79 години Народният съд чрез скалъпените си процеси лишава нацията ни от значителна част от ерудирания ѝ потенциал. Произнесените в цялата страна 9550 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 българи – представители на държавния, политическия, военния и интерлектуалния елит на България, свидетелстват за целенасоченото ликвидиране на евентуалните противници на наложения чрез управлението на ОФ у нас комунистически режим“, отбеляза Траян Тотев – секретар на областното ръководство на ВМРО-Русе.

С едноминутно мълчание и полагане на венец и цветя пред мемориала на площад „Оборище“ в Русе областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев също почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим. По покана на Ковачев в инициативата участва и заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова.

Exit mobile version