ВМРО предлага да се насърчава раждаемостта в Русе с финансова помощ от общината /ВИДЕО/

Предложение за еднократна финансова помощ от страна на община Русе,  с която да се насърчава раждаемостта, са внесли общинските съветници от Патриотите-ВМРО. На пресконференция днес председателят на групата Асен Даскалов обясни, че ще търсят подкрепа от всички групи в Общински съвет.

Предложението предвижда помощта за семейството да започва от 200 лева за първо дете при родители със средно образование и да достига до  1000 лева за трето дете при родители с магистърска степен. Условието е родителите да имат завършено средно образование, но за висока степен на образованост еднократната помощ е в по-голям размер.

Ето и част от изискванията- родителите  да имат настоящ или постоянен адрес в Русе и поне единият от двамата да е с минимум придобито средно образование. В този случай семейството ще получи за първо новородено или осиновено дете 200 лева. Ако поне един от родителите е с висше образование степен „Бакалавър“, помощта ще бъде 400 лева, а със степен „Магистър“- 600 лева. За второ дете всяка от сумите ще се увеличи с по 200 лева, а ако семейството има трето дете – с по 400 лева.

Съветниците обясниха, че от 2012 година досега има спад в раждаемостта с около 20%, което е силно обезпокоително и ще търсят още варианти за подкрепа на младите семейства. Ако през 2012 г. са се родили 1396 деца, то през 2019 г. те са били 1104.

Според общинските съветници от ВМРО финансовата помощ ще струва между 500 000 и 600 000 лева годишно на общинския бюджет. Вносителите искат мярката да влезе в сила от началото на следващата година.

Exit mobile version