ВМРО инициира издигането паметник на Яворов в Русе /ВИДЕО/

Паметник на поета и македонски войвода Пейо Яворов да има в Русе – това е идеята, около която се обединиха кандидатите за народни представители от листата на ВМРО в 19 МИР-Русе. Повод да бъде обсъдено предложението бе годишнината от кончината на поета, отбелязана на 29 октомври.

Сформирането на инициативен комитет за изграждане паметника на Яворов е първата стъпка и тя ще бъде осъществена до края на тази година. Идеята бе подкрепена и от представители на арменската общност в Русе. Първото предложение за място на бъдещия паметник е за двора на Арменската църква в Русе, но вероятно по-късно ще бъде дадена възможност на русенското гражданство да обсъди и други варианти.

Авторът на „Заточеници“ бе почетен от русенци, като няколко десетилетия бившето арменско училище носеше името на поета. Впоследствие обаче ОУ „Пейо Яворов“ бе „погълнато“ от ОУ „Ангел Кънчев“ и към момента в града ни само една уличка и един жилищен блок носят името на бореца за свободата на Македония.

През годините ВМРО инициира поставянето на десетина паметни плочи и паметници на територията на град Русе, в памет на наши национални герои, последният от които е паметникът на Васил Левски в Парка на възрожденците.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version