ВМРО: Започна кампанията за данъчни облекчения за работещи родители

Стартира едномесечна кампания за възстановяване на част от данъците за 2021 година на работещите родители.  Данъчните облекчения бяха приети от 44-ото Народното събрание по предложение на народните представители от ВМРО

С приетия Закон за държавния бюджет за 2021 г. в края на ноември м.г., депутатите от 44 НС гласуваха данъчни облекчения за работещите родители. По предложение на депутата от ВМРО Искрен Веселинов за настоящата година влезе в сила данъчно облекчение от 10% от приспадната данъчна основа за отглеждане на деца, с което облагаемата основа на годишния доход в семейството може да се намали до 4500 лв. за едно дете, до 9000 лв. за две деца и до 13 500 лв. за три деца. Така максималната годишна данъчна отстъпка, предвидена за три деца, ще бъде по 450 лева на дете.

Според вносителя на предложението, това е реална подкрепа на „грамотната раждаемост“, тъй като от тези облекчения ще се възползват работещите родители, които плащат данъци. ВМРО държи на виждането си социалното подпомагане у нас да бъде с контролирана насоченост и наред с хората с ниски доходи, от него да се ползва и отговорното родителство на българите, създаващи брутен продукт.

В досега действащите разпоредби от Закона за данъците върху доходите на физическите лица присъстваше въведеното през 2015 г. облекчение в размер до 20 лв. на дете за година.

Семействата с ниски доходи продължават да получават месечни помощи за деца, като за едно дете те са 40 лв., за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв., 145 лв. за 4 деца и с по 20 лв. нарастване на сумата за всяко следващо дете в семейството.

От 30 ноември т.г. започва едномесечна кампания, която касае всички български семейства с деца до 18 години. Ако поне единият от родителите е работил по трудов договор през цялата изтичаща 2021 година, семейството може да се възползва от приетите облекчения за отглеждане на деца. За целта от 30-ти ноември до 31-ви декември единият от родителите трябва да подаде пред работодателя си декларация за ползване на данъчно облекчение и ще получи от държавата възстановяване на данъци в размер на 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца и 1350 лева за три деца, като сумите ще бъдат преведени през 2022 година. Съответно другият родител трябва да подаде декларация, че не ползва това право.

Самоосигуряващите се родители подават годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, като срокът за това е от 1 януари до 30 април 2022 година.

Всяко дете, което не е прието в общинска или държавна детска градина, през 2021 г. получи право на помощ в размер на субсидията, която държавата отпуска за всяко дете, прието в такива заведения. По този начин родителите ползват облекчения при записването на децата им в частна детска градина.

ВМРО обръща внимание, че данъчното облекчение за работещите родители е гласувано само за данъчната 2021 година, а не е в сила постоянно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version