ВМРО дари паметник-барелеф на Левски на село Екзарх Йосиф /ВИДЕО/

Русенското село Екзарх Йосиф стана второто населено място в областта, където има паметник-барелеф на Васил Левски. Той бе открит тържествено от областният организатор на ВМРО-Русе Траян Тотев и кмета на селото Илия Данев. Паметникът е дарение от ВМРО за жителите на с.Екзарх Йосиф, а негов автор е общинският съветник в Столичния общински съвет от ВМРО Димитър Антов, който е и каменоделец.

В словото си Траян Тотев призова ежедневно хората да се прекланят пред Левски, да помнят за какво е дал живота си и да следват неговите завети. За живота и делото на Апостола говори и секретарят на ВМРО-Русе Пресиян Костадинов.

„Нека никога не забравяме идеалите на Апостола на свободата и помним завещаните ни от него ценности, които служат на всички нас като морален компас във времена на изпитания! Неговото дело завинаги ще остане част от нашата национална идентичност! Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и предадем на следващите поколения устрема за единение, чувството за принадлежност към богато минало и непримиримостта с подтисничеството! Нека носим в сърцата си вярата в бъдещото на родината и способностите на нашия народ!“, се казва в изпратения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров.

Приветствие към присъстващите беше отправено и от името на народния представител Искрен Веселинов, а сред официалните гости на събитието беше и ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“, както и кметове на съседни населени места, а също и общински съветнци от региона.

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на един от най-великите българи – Васил Иванов Кунчев, както и все повече места в страната да се сдобият с подобни паметници, на които хората да могат да поднасят цветя и да почитат паметта на далите живота са за благото на Родината. На монумента е изписан и един от заветите на Дякона „Дела трябват, а не думи“.

Припомняме, че в най-скоро време в Русе също ще бъде изграден паметник на Васил Левски, които ще се намира в Парка на възрожденците. Към момента продължават дейностите по подготовка на терена.

Exit mobile version