Властите ще спират камионите в още области заради опашките край Дунав мост

Редица мерки за справяне със ситуацията, породена от километричните колони от камиони в района на ГКПП „Дунав мост“, бяха набелязани по време на днешната поредна среща между компетентните институции. Разговорите се проведоха по инициатива на кмета Пенчо Милков, а в тях участваха областният управител Анатоли Станев, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, на вътрешните работи Венцислав Катинов и на транспорта и съобщенията Николай Найденов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов, както и представители на всички регионални институции, имащи отношение по проблема.

От Министерството на вътрешните работи увеличават местата в страната, на които при необходимост тировете ще изчакват да се нормализира движението на граничния пункт. От днес мярката се прилага дори на територията на Хасково, а от вчера във Велико Търново и Стара Загора, както е било и досега. Заместник-министър Катинов увери, че трафикът се следи постоянно и координационен център, в който влизат представители и на трите министерства, се стреми да взема моментални решения.

Според заместник-министър Шушков пунктът при Русе е един от най-натоварените в България, но не е най-натовареният. „Проблемът тук е, че трафикът от този пункт преминава през град Русе и създава съществени проблеми“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той заяви още, че тъй като бул. „България“ е част от републиканската пътна мрежа, може да се започне спешно проектиране за евентуалното му разширяване. Според него е възможен и частичен ремонт на някои критични участъци от булеварда в най-кратки срокове.

По време на посещението си в Русе Шушков обяви, че през януари ще бъде обявена обществената поръчка за ремонта и на самия Дунав мост. Очакванията са ремонтът на съоръжението да започне през лятото, като след приключването на ремонтните дейности по него, преминаването на автомобилите ще бъде по-бързо и лесно. Той ще информира и правителството за необходимостта от допълнителни разговори със северната ни съседка, тъй като в определени периоди от денонощието, в което Румъния не приема наши превозни средства, се създават най-големите тапи.

Заместник-министърът бе категоричен, че най-ефективното решение е бързото приемане на двете ни страни в Шенген. Според него това ще даде възможност за облекчаване на граничния и митническия контрол, тъй като най-малко кантарите за измерване на камионите, могат да бъдат извън зоната на ГКПП. Шушков бе категоричен още, че водещ приоритет за страната е изграждането и на магистрала между Русе и Маказа.

„Русе е във фокусът на държавното управление. Никога градът не е останал без подкрепа. От началото на месец август се полагат достатъчно усилия, но има цикличност на кризите“, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов. Той сподели още, че тази година за първи път на междуведомствен съвет е била утвърдена Национална стратегия за изграждане на буферни паркинги. „Предстои да видим как ще се реализират. До този момент не бях виждал стратегически документ в Република България по отношение на изграждане на буферни паркинги. Инициативите ще бъдат подкрепени по подходящия начин“, каза още Найденов. Той бе категоричен, че се работи в международен план и въведените мерки дават резултат.

От своя страна кметът Милков коментира предстоящото изграждане на буферни паркинги в района на Дунав мост. Той сподели, че процедурата за този, който ще се строи с държавни средства, отпуснати на община Русе, е пусната. Колкото до този, който е с частна инвестиция, то първата вноска в Общината вече е внесена и в най-скоро време трябва да се започне строителство.

 

Exit mobile version