Вкусни българския ястия, подходящи за режимно хранене

Българската кухня е не само изключително вкусна, но и невероятно полезна. Ако искате да свалите няколко килограма, но се притеснявате, че традиционните ястия няма да ви помогнат, грешите.

Ето няколко любими ястия и хранителни продукти, които ще ви помогнат бързо да влезете във форма.

Кисело мляко

Възможно ли е отслабване без прословутото българско кисело мляко? Едва ли. Това е една от най-здравословните храни, които човек може да намери на пазара или да си приготви сам вкъщи.

Киселото мляко съдържа голямо количество бактерии, които се грижат за стомашно-чревния баланс и цялото тяло. Здравият стомах означава добър метаболизъм и добре преработена храна, която не остава завинаги под формата на тлъстини. А това е много добра новина, нали?

Консумирайте предимно натурално кисело мляко, защото в продуктите с плодов вкус често има големи количества захар.

Шопска салата

Салатата е едно от най-полезните неща за отслабване, които човек може да похапва. Тя съдържа домати, краставици, лук, чушки и магданоз. Добавката е традиционно българско сирене, с което обаче трябва да внимавате – все пак всяко сирене съдържа немалко мазнини.

Прясната салата винаги е перфектно режимно ястие както за обяд, така и за вечеря. А вкусът ѝ е пристрастяващ – много чужденци биха могли да потвърдят това!

Прясно зеле с домати

Зелето има доста малко калории, така че е страхотно решение за хората на диета. През цялото лято българите обичат да си приготвят тази комбинация от зеле и пресни домати, която е едновременно засищаща и лека.

По принцип хората в България доста обичат да похапват и кисело зеле, което също е много здравословно. Вкусът му обаче не се нрави на всеки човек, така че е въпрос на вкус дали ще си го приготвяте.

Яхния от леща

Лещата и варивата са много полезни за всеки човек, който иска да бъде в отлична форма. Те съдържат голямо количество протеини, а това помага да се трупа мускулна маса, докато се горят мазнините.

Към яхнията от леща можете да добавите моркови, домати, лук и магданоз, за максимален вкус и много благоприятни ефекти за здравето.

Пилешка супа

Пилешката супа е едно от най-подходящите ястия, когато човек е болен. Доказано е, че тя спомага за по-бързото възстановяване при грип и настинка, така че никога не я пропускайте, когато имунитетът ви падне и ви сполетят вируси.

Ако сте вегани или вегетарианци, винаги можете да си направите постна супа. В крайна сметка, всяко топло ястие със зеленчуци в себе си е добро за човешкото тяло.

Печена тиква

Печената тиква е любим десерт на всички българи – особено на тези, които се стремят към балансирано хранене. Самият зеленчук прелива от полезни витамини и минерали, така че има много какво да се извлече от една такава рецепта.

Това е отличен начин да се порадвате на вкусен десерт след вечеря, като към него задължително добавете мед, орехи и канела. Сами по себе си, тези добавки също носят многобройни плюсове за човека.

Разбира се, ако страдате от диабет и повишена кръвна захар, оставете меда настрани – и така е достатъчно вкусно!

Яйца по панагюрски

Рецептата е много богата на протеини и съдържа много малко калории, така че е напълно подходяща за всякакви режими. Освен това е наистина вкусна и освежаваща.

Този списък, както се досещате, съвсем не е изчерпаем, защото българската кухня предлага наистина много здравословни опции. Следвайте традиционните рецепти на тази страна, за да поддържате балансирано хранене и добра физическа и емоционална форма.

А ако вече ви се хапва вкусно и здравословно българско ястие, можете да разчитате на доставка на храна в Русе от foodpanda, ако живеете там или сте гости на града!

Exit mobile version