Вкараха и лечението с кръвна плазма в телефонните измами в Русенско

Лечението на коронавирусна инфекция с кръвна плазма е новата схема, по която работят телефонните измамници. 81-годишна жена от село Караманово, Русенско, е попаднала в капана, но за късмет парите не са стигнали до престъпниците.

Вчера около 11 часа жената получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за лекар от болницата в Свищов. Той й казва, че дъщеря й е болна от коронавирус и има нужда от закупуване на плазма от Румъния на стойност 10 000 лв. Мнимият лекар заявява, че ще изпрати човек да вземе парите от нея.

Жената приготвила сумата от 4900 лева, опаковала ги във вестници, в тениска и чанта /според указанията на „доктора“/ и ги предала на шофьора на лекия автомобил, който дошъл пред дома й. Тя познавала шофьора и не се усъмнила.

Оказва се, че водачът също е станал жертва на измама, като е вкаран неволно в ролята на муле. Той бил заблуден от мъж, който му се обадил по телефона и се представил като личния му лекар от селото. „Лекарят“ го помолил да отиде до дома на жената, откъдето да вземе пакет, който не трябва да отваря – вътре имало спринцовки и можело да се зарази. С пакета трябвало да тръгне към с. Копривец, обл. Русе, където да го предаде на друг лекар в селото.

При пристигането на шофьора в с. Копривец мнимият лекар се обадил и казал, че лекарят в селото отсъства. Затова трябвало да остави чантата до табелата в края на селото в посока към град Попово, Търговищко. Тук вече шофьорът се усъмнил, че има нещо нерезно и предал чантата заедно със съдържанието й в РУ – Бяла. По случая е образувано досъдебно производство.

Exit mobile version