ВиК-Русе ще обжалва по-евтината вода, до януари абонатите се отчитат дистанционно

От 1 януари 2021 г. абонатите на ВиК-Русе може да плащат с 21 стотинки по-малко за ползван кубик вода. Вместо досегашните 3,157 лв./м³, се предвижда цената да стане 2,943 лв., каквато беше през 2019 г.Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на първия етап от обсъждането.

Дружествата имат двуседмичен срок за писмени становища по проекта за решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услуги за 2021 г. Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30.12.2020 г.

От ВиК-Русе, както и от останалите водни дружества, където има намаление на цените, ще обжалват това предложение. Според тях това ще ги доведе до тежки финансови затруднения, воден режим, неизпълнение на проекти по оперативни програми и дори до фалити.

В същото време заради пандемията ВиК-Русе ще работи с намален капацитет до 31 януари 2021 г. Визуалното отчитане на индивидуалните водомери се преустановява и се преминава към самоотчитане. Ако не се подадат показанията, потреблението ще се изчислява на базата на средномесечния разход от предходните два отчета. След физическо отчитане на показанията ще се направи изравняване.

От ВиК препоръчват следните възможности за самоотчитане:

Показанията на общия водомер може да изпращате на inkaso@vik-ruse.com

Датата на отчитане може да видите в графика за отчитане, който е достъпен в раздел „Домакинства“, подраздел „График за отчитане“ на уебсайта: https://www.vik-ruse.com/prowerka-na-grafik

Exit mobile version