Виктория Бешлийска гостува днес в Русе с нашумелия си роман „Глина“

Русенските читатели ще се срещнат с нашумялата млада писателка Виктория Бешлийска и нейния дебютен роман „Глина“. Тя ще гостува днес, 5 юли, от 18:00 ч. в зала „Заседателна“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Подобно на глината, която обединява огъня и водата и споява техния съюз с пръст от земята, превръщайки ги в късче съвършенство, Виктория Бешлийска извайва детайлите на своя роман. На страниците на „Глина” думите танцуват в съвършен синхрон и разгръщат пред очите на читателя една необикновена история. История, която извисява духа и му дава свобода и простор да полети; която свързва небето и земята, реалното и митичното, любовта и вечността.

Виктория Бешлийска е филолог по образование. Работила е като учител, редактор на художествена литература и се е занимавала професионално с маркетинг и реклама. В момента е отдадена изцяло на писането. Автор е на блога “По дирите на думите”, който наброява 60 хиляди последователи във фейсбук и има за цел да събира стари български думи, разпространявайки силата и енергията на родния език.

Дебютният ù роман – “Глина”, се превърна в най-четената книга в България за последните близо две години, като докосна сърцата на хиляди хора. Отличена е с наградите избор на книжарите на книжарница “Хеликон” за 2021 г, избор на читателите на предаването “Библиотеката” по БНТ за 2021 и европейска награда за дебют на Еврокон 2022.

Виктория Бешлийска е автор и на “Словник” – самобитен дневник, който започва с 90 архаични български думи, за да продължи с личните бележки на всеки, който вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила.

Exit mobile version