Виктория Бешлийска в Русе: Романът „Сърце“ се роди от историята и от вярата

В рамките на по-малко от половин година един от най-четените съвременни български автори Виктория Бешлийска отново посети Русе. В зала „Европа“ на Доходното здание тя представи втория си роман „Сърце“.

„Романът „Сърце” се роди от историята, която се чете със сърцето, и от вярата, че всичко писано или го е било, или ще го бъде. И като раждането на всяко скъпо нещо, в неизразимите му глъбини стои една необяснима любов – към всичко около, под и над нас, битуващо там, за да ни разкрие всичко, което сме, не сме и ще бъдем“, споделя авторът.

За доброто настроение на всички се погрижи пианистката Вероника Илиева от Националното училище по изкуствата в Русе. Слово произнесе и Евгени Георгиев от Регионалния исторически музей, както и Димитър Риков, главен редактор на издателство „Софтпрес“.

„Сърце“ е вторият роман на авторката след „Глина“ и той отново е свързан с българската история. Той се връща още назад във времето – към Средновековна България и хората, посветили делото си на разцвета на човешкия дух и на спасението чрез вярата. Нагазвайки дълбоко в дебрите на Русенско Поломие, авторката на „Глина” събира документирани факти и ръкотворни творби, за да разкаже една необикновена история, в която човешко и божествено се преплитат. „Сърце” е книга, която пулсира с ритъма на своето време, за да остави отпечатък в настоящето.

Виктория Бешлийска е носител на редица престижни награди като „Избор на книжарите“ на книжарница „Хеликон“ за 2021 година, „Книга на 2021 г.“ според зрителите на предаването „Библиотеката“ и европейската награда за дебют „Еврокон 2022“. Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Създател е на блога „По дирите на думите“.

Exit mobile version