Вигенин: Общините трябва да имат максимален комфорт за европейските средства/ВИДЕО/

„Имаме интерес общините и кметовете да имат максимален комфорт при реализацията на европейските средства, като комфорт не означава да нарушават правилата. Но когато работят по правилата, не трябва да се допускат допълнителни усложнения при реализацията на тези проекти“, коментира в Русе председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

Пред членовете на комисията представителите на общините са споделили, че големитге общини имат повече възможности и по-голяма гъвкавост при реализацията на европейските проекти, дори когато има забавяне и корекции. По-малките общини обаче страдат много и затова трябва да се види има ли системни проблеми в тази сфера и ако има, да се решават.

Работата на комисията е да бъдат подобрени условията за използване на европейските средства, да бъдат облекчени процедурите, така че достъпът да бъде по-лесен и да има допълнителен ефект, а не просто да бъдат усвоявани средства. Бенефициенти и кандидати искат да се ускори одобряването на проекти и работата по изпълнение на отделните етапи.

Вигенин коментира, че тази година са постъпили под 20 сигнала в комисията, най-вече от фирми или граждани, чиито проекти не са били одобрени.

„Някои се оплакват, че при реализацията на проектите, от тяхна гледна точка, са им създавани допълнителни трудности, проверки, които са били с честота, която не е оправдана. Понякога усещането, че има създаване на целенасочени пречки е субективно, понякога съответните контролни органи, ако по своя преценка виждат, че има проблеми с реализацията на един или друг проект, са длъжни да правят по-чести проверки. Имаме интерес от достатъчно сериозен контрол, за да не се окаже след това , че европейските служби трябва да се занимават с нашите проблеми и да разкриват злоупотреби, които българските институции не сме спрели навреме. Трябва да се намира златната среда между това да няма прекалено големи пречки пред реализацията, но също така да не се създаде среда, в която да се допускат по-лесно злоупотреби“, обясни Вигенин.

Exit mobile version