Веселинов: Компромисът за името на Македония е важен, за да влезе в ЕС

„Изключително важно е да се намери компромис за името на Македония. България, както знаете, няма претенции нито по отношение на географско определение, нито по отношение на историческо, каквото е в случая Илинденска Македония. За нас е важно Македония като най-близката нам страна да получи своите възможности да се присъедини към европейските атлантически структури, границите да паднат и всъщност да постигнем това обединение, за което всички мечтаем и държим“, коментира депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Според него предложението за име Илинденска Македония е изключително добро за България, тъй като в него се съдържа името на най-голямото българско въстание, което е организирано срещу турците – Илинденско-Преображенското.

„Както знаем, то е определяно от съвременниците му изключително като българско въстание, на знамената са везани български трикольори, в него участват стотици българи като доброволци. Военното ръководство на въстанието е от български офицери и злощастният край на въстанието е ознаменуван с един апел на щаба на въстаниците към българското правителство, което моли за помощ за поробените българи в Македония. В това отношение това име за нас би следвало да бъде изключително удовлетворително, тъй като всъщност кодира, можем да кажем, историческото начало на Македония в това българско въстание“, каза Веселинов.

Exit mobile version