„ВЕИ – добри практики и нови възможности за финансиране“ ще обсъждат в Русе

Solar panels on the roof. (Solar cell)

Бизнес център за подпомагане на МСП – Русе кани всички заинтересовани страни – фирми, публични власти, НПО и други организации, на специализираното събитие, посветено на въвеждането на възобновяеми енергийни източници от малкия и среден бизнес „ВЕИ – добри практики и нови възможности за финансиране“, което ще се проведе в гр. Русе на 7 март 2024 в конферентната зала на х-л Дунав с подкрепата на Клъстер ВЕИ.

Преходът към зелена енергия е все по-спешна задача, която засяга всички сектори. В следствие на глобалните, геополитически и енергийни кризи през последните 3 години, две трети от МСП в Европа са били принудени да увеличат цените на своите стоки и услуги, допринасяйки за кризата с разходите за живот и в крайна сметка излагайки оцеляването си на риск. Наред с това, индустриалното забавяне е отговорно за две трети от нетното намаление на търсенето на електроенергия в ЕС през 2022, което поставя конкурентоспособността на промишлеността в Европа под натиск.  Затова не е изненадващо, че според скорошно проучване 75% от европейските МСП искат бързо преминаване към възобновяема енергия, за да избегнат разходите за изкопаеми горива и да останат конкурентноспособни.

Зеленият преход трябва да се насърчава най-много в енергоемките сектори, където могат да бъдат постигнати най-видимите резултати в намаляването на емисиите на CO2, но това е цел на фирмите от всички браншове на икономиката. По-голямата част от малките и средни предприятия в момента обаче не знаят как могат да направят този преход към възобновяема енергия.

Събитието „ВЕИ – добри практики и нови възможности за финансиране“ ще даде възможност на участниците да се запознаят и/или споделят добри примери от практиката за въвеждането на ВЕИ от МСП в България и ЕС и какви финансови инициативи съществуват в момента, от които фирмите могат да се възползват, за да направят своя зелен преход. Темите и дискусиите ще бъдат водени от видни специалисти и експерти в сферата на ВЕИ и подкрепата на МСП.

Участниците ще могат да споделят и своите идеи за това как различните МСП могат да бъдат подкрепени по-добре по отношение използването на ВЕИ.

Участието в събитието е безплатно, но изисква регистрация. Желаещите могат да заявят своето участие най-късно до 5 март 2024 на следния линк.

Exit mobile version