Вежди Рашидов вае Левски и Ботев за патриотична алея в Две могили /ВИДЕО/

Големият български скулптор Вежди Рашидов и колегата му Красимир Ангелов ще направят бюст-паметници на Васил Левски и Христо Ботев за бъдещата „Алея на възрожденците“, която ще се оформи в парка на Две могили. Двамата творци присъстваха на днешната сесия на местния Общински съвет, а идеята бе представена от кмета на Две могили Божидар Борисов.

Желанието на общината да се направи подобна алея датира от няколко години, но поради финансови причини до момента не е била осъществена. Сега вече това е възможно и двамата скулптори са се съгласили да изваят образите на националните герои. „С тези бюст-паметници създаваме символи на свободата и чистата и свята република, които да обединят обществото. Те ще напомнят и на децата, които не познават много от героите ни, за историята на България“, каза кметът Божидар Борисов.

Идеята е подкрепена и от бившия кмет на Две могили и депутат в последния парламент от ГЕРБ-СДС Драгомир Дамянов, който е убедил Вежди Рашидов да се включи. От общинското ръководство предлагат впоследствие всеки кмет да прави по един паметник в своя мандат и така да обогатява „Алеята на възрожденците“.

Общински съветник е предложил да направи инициативен комитет за набиране на средства не защото общината няма пари, а за да могат хората да се включат и да знаят, че имат и те принос в запазването на историческата памет.

Вежди Рашидов сподели, че идеята е много хубава и се радва, че има хора, които искат да укрепват морала и да възпитават децата. „Много е добре хората също да дадат пари, за да се чувстват съпричастни“, каза скулпторът. Той разказа, че с Красимир Ангелов работят отдавна заедно и вярва, че паметниците ще станат хубави, защото авторите оставят имената си отдолу и носят отговорност да защитят името си. А и по паметниците по-късно историята съди за хората, които са живели в даденото време.

Бюст-паметниците на Левски и Ботев трябва да бъдат готови през август, за да могат да бъдат официално открити на 29 август – Деня на Две могили. Те ще бъдат изработени от бронз и масивен камък, а постаментите им ще бъдат от цялостен гранит. Сумата, която ще бъде изразходвана, ще бъде между 100 000 и 150 000 лв.

Exit mobile version