Вальо Йорданов: Дано състезател от „Юнак“-Русе спечели някой от поясите /ВИДЕО/

„Надявам се да има шампиони от българските борци, на които да връчим и поясите „Дан Колов“ и „Никола Петров“, и дано да е някой състезател от нашия клуб „Юнак“-Русе“, коментира почетният президент на Българската федерация по борба и олимпийски шампион Валентин Йорданов. Той откри заедно с кмета Пламен Стоилов и ръководството на федерацията 57-ия международен турнир по борба „Дан Колов-Никола Петров“, който стартира днес в Русе. В продължение на четири дни на тепиха в зала „Арена Монбат“ силите си ще премерят близо 600 участници от 45 държави.

30 олимпийски, световни и европейски шампиони пристигнаха за участие в турнира, който от тази година по решение на Международната федерация по борба носи и точки за световната ранглиста. За съжаление през първия ден българите нямаха късмет в схватките – с изключение на Айк Мнацаканян в категория 72 кг. Бронзовият медалист от световното първенство постигна две победи в класическия стил, като надделя над японеца Томохиро Инус с 5:1, а на полуфинала се справи и с китаеца Занг с 6:1. На финала утре Мнацаканян ще спори с Абуязид Манцугов, шампион на Русия и пети на последното световно..

„През другите дни са олимпийските ни категории, в които ще търсим и за в бъдеще печеленето на квоти за олимпиадата“, коментира генералният секретар на федерацията Валентин Райчев. България е представена от 15 борци в класическия стил, 12 в свободния стил и 11 жени.

Първите носители на медали от турнира ще станат известни утре.

Exit mobile version