Ваксинирането на хората от здравеопазването в Русе започва в края на декември

Първата фаза на ваксинирането срещу КОВИД на хората от здравеопазването в Русенска област, които са заявили такова желание, ще се случи още до края на този месец, стана ясно на среща в областната управа с представители на лечебните заведения. Първата партида от ваксините се очаква да пристигне около Коледа, а до момента желаещите лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг персонал са 1202 души.

Поставянето на ваксините ще става в три имунизационни кабинета, които ще бъдат разкрити – в УМБАЛ „Медика“-Русе, в Белодробната болница и в МБАЛ „Юлия Вревска“ -Бяла.

От днес в Белодробната болница са разкрити още 9 легла за лечение на пациенти с COVID-19 и така леглата в региона станаха 529. От тях 42 от тях са за интензивни грижи. Преди седмица в УМБАЛ „Медика Русе“ бяха разкрити 21 допълнителни реанимационни легла за пациентите с COVID-19.

На срещата е била обсъдена и възможността за закупуването на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма, за да може процесът от кръводаряването до извличането на плазмата да се случва в Русе. Освен дарителска кампания ще има необходимост и от законови промени, тъй като има законови ограничения къде може да се прави тази процедура.

Exit mobile version