Бяла ще се побратими с молдовското село с български потомци Валя Пержей

Бяла да се побратими със село Валя Пержей, район Тараклия, Република Молдова – това предложение ще гласуват общинските съветници в Бяла. Целта е да се реализират възможности за бъдещо сътрудничество във всички социално-икономически сфери, в културата, образованието и спорта.

Село Валя Пержей е разположено в Тараклийски район, Молдова. Населението му по данни от 2014 г. е 4 337 души, като над 70% от тях са потомци на българи, намерили там спасение от османското владичество в началото на 19 век. В селото има болница, две църкви и две училища.

„Действителните близки и приятелски отношения между двете населени места следва да приемат юридическа форма чрез вземането на решение за побратимяване, което ще създаде допълнителни възможности за обмяна на опит и информация за различни сфери на дейност, за реализация на съвместни инвестиционни проекти и икономически форуми, а също така ще позволи на жителите на двете населени места по-близо да се запознаят с историята, културата, обичаите и традициите на двете страни“, се казва в мотивите на общинската администрация.

Exit mobile version