Бяла ще изгражда Център за разделно събиране на строителни отпадъци

Бяла

Общински съвет – Бяла даде своето съгласие за изработване на инвестиционен проект във фаза „Идеен проект“ за изграждане на „Център за разделно събиране и повторна употреба на строителни отпадъци от домакинствата“ на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци, находящо се в гр. Бяла на обща стойност до 18 000,00 лв. с ДДС. Средствата да бъдат осигурени от Резерва на бюджета на Община Бяла за 2022 година.

Към строителните отпадъци спадат смеси от бетон, тухли, керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия, отпадъци от строителство и събаряне от домакинствата, почва и камъни.

Изграждането на Центъра ще доведе до ограничаване на замърсяването на въздуха, водите и почвите. Ще се ограничи и рискът за човешкото здраве и околната среда в резултат на третирането и транспортирането на строителните отпадъци. Освен това ще бъде създадена екологосъобразна система за управление и контрол на дейностите по събиране, транспортиране и третиране на строителните отпадъци, която ще предотвратява образуването на нерегламентирани сметища.

В Центъра ще се приемат отпадъците от шестте общини, членове на Регионалната система за управление на отпадъците. Това са Бяла, Борово, Две могили, Полски Тръмбеш, Ценово и Опака. Предвижда се и граждани на общините да могат да предават генерираните от тях строителни неопасни отпадъци до Центъра, като същите ще се приемат единствено след направен обстоен оглед. Третирането на строителните отпадъци от домакинствата ще се извършва на няколко етапа и чрез използване на машини и човешки труд.

Exit mobile version