Бяла чака „зелена“ светлина от МК за ремонта на моста на Колю Фичето

Община Бяла очаква финалното съгласуване на документацията за големия ремонт, който предстои на моста на Колю Фичето. „Зелената“ светлина трябва да бъде дадена от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, тъй като мостът е национален паметник на културата.

Това стана ясно на срещата на кмета на община Бяла Димитър Славов и регионалния министър Виолета Комитова, която се състоя днес в МРРБ. Двамата са обсъдили проекта, който трябва да се реномира със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Общата стойност на инвестиционните разходи е малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да се извърши консервация и реставрация на съоръжението, изграждане на двуетажна сграда, в която ще се помещават музей, ресторант и помощни помещения, както и цялостно облагородяване на зоната около моста. Ще бъде доставено и оборудване за ефектно 3D мапинг шоу и други атракции, които да превърнат община Бяла в туристическа дестинация. Общинската администрация има пълна готовност за започване на строителните дейности.

Министър Комитова е поздравила кмета и жителите на община Бяла по случай 130-годишнината от обявяването на Бяла за град.

Exit mobile version