Бяла и Градинари обявиха резултатите от проекта си за социални политики

В община Градинари, окръг Гюргево, се проведе заключителната пресконференция по един изключително полезен и необходим проект. „SoBy – подобрена координация и социални политики между Община Бяла и Община Градинари за ефективен трансграничен регион“. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020.

Участие взеха Щефан Петрика, в.и.д.кмет на Градинари, Димитър Славов, кмет на Бяла, служители на двете местни администрации, хора в пенсионна възраст, живеещи на територията на румънската община.По проекта, на стойност 1 081 938,54 евро, от които 919 647,75 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, в Бяла се изгради Център за възрастни хора – дом „Флора“. Разработена е съвместна стратегия, отчитаща социалните нужди на възрастните хора, както и създадена система за обмен на информация между институциите от двете страни на реката.

„Двете общини са членове-учредители на Еврорегион Данубиус и това е четвърти съвместен трансграничен проект.Проект, достоен да бъде номиниран за награда. Пожелавам им успешен нов програмен период“, каза изп.директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Exit mobile version