Бяла излиза на протест в защита на Районния съд, ще има подписка и сесия

Бяла

Бяла излиза на площада в защита на Беленския районен съд. Мълчаливият протест ще се състои утре, 9 юни /сряда/ от 12 часа, като в него ще се включат магистрати, служители, юристи и граждани. Те са несъгласни с предложението на Висшия съдебен съвет за закриване на редица районни съдилища, сред които е и съдът в Бяла. Превръщането му в териториално отделение ще ограничи достъпът на населението до правосъдие, смятат юристи. На площада ще има и подписка.

В подкрепа на Беленския районен съд ще излезе и Общинският съвет в Бяла, който утре ще заседава извънредно. Дневният ред ще бъде от една точка – гласуване на решение против преобразуване на Районния съд в териториално отделение, а документът ще бъде изпратен до ВСС.

В момента Районният съд в Бяла обслужва четири от осемте общини в региона – Ценово, Борово, Бяла и Две могили. Сградата, в която се помещаваше от 1940 г., е съборена именно по решение на ВСС, за да се построи нова, тъй като старата е била със сериозни дефекти и повреди на носещата конструкция. Евентуалното закриване на районния съд в Бяла поставя и въпроса какво ще се случи със започнатия вече строеж.

Exit mobile version