Бюрхан Абазов: Липсата на диалог в 45-о НС трябва да ни бъде като обеца на ухото

Бюрхан Абазов отново е водач на русенската листа на ДПС. Той е е родом от с. Смирненски, област Русе. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив, има следдипломна квалификация по маркетинг и мениджмънт. Бил е депутат и заместник-министър на земеделието в две правителства. Владее немски, руски и турски език. Женен, с две деца. ДПС е с номер 7 в интегралната бюлетина.Ето какво сподели Бюрхан Абазов в интервю през dnews.bg

– Г-н Абазов, за пореден път ДПС в Русе Ви номинира за водач на листата с кандидати за народни представители. Какво за Вас лично означава това?

– Краткият ми отговор е доверие. По-разширеният ми отговор е, че сигурно в мандатите, в които съм участвал в Народното събрание като представител на ДПС от Русенска област, съм допринесъл за развитието на региона, бизнеса, икономиката, сигурно на много хора съм помогнал в личен план. Така че всичко това като го съберем на едно място мисля, че номинацията е един естествен процес на добре свършена работа по време на мандатите.

– Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при посещението си в Русе в началото на кампанията сподели, че има високи очаквания, т.е. да подобрите отново резултатите си в сравнения с миналите  избори. Сега вече към края на кампанията Вие как виждате нещата? Можете ли да го направите и къде и как е резервоарът от гласове за ДПС?

– Ние също искаме и имаме желанието да подобрим резултата от предните избори. Така, както подобрихме нашия резултат на изборите през април, където имаме покачване с около 10-на процента на гласовете ни спрямо по-предните избори.

Нашата организация в Русенска област е с ръст от 10% на последните избори. Идеята ни е този път също да имаме ръст в общия брои на гласовете, за което полагаме доста усилия по време на тази кампания. Въпреки че гласуването ще е машинно, което донякъде затруднява част от възрастните хора, но пък ние сме вземали мерки да направим много мощна обучителна и разяснителна кампания по всички населени места с наши общински съветници и активисти, така че възрастните хора да преодолеят този страх от машинното гласуване и да излязат да гласуват, за да получим по-добър резултат.

Резултатът ни от последните избори мога да кажа, че е добър, тъй като статистиката показва, че в четирите от осемте общини на Русенска област ДПС е първа политическа сила.

По отношение на потенциала ни – без съмнение той е в град Русе. В града се работи трудно, сложно е, голям град, комуникациите не са така, както в малкото населено място и затова сме насочили доста от усилията този път към този голям потенциал в Русе и сегмент, за да извлечем максимума от гласовете.

– Ще има ли някакво предимство ДПС предвид факта на увеличените секции в чужбина?

Не, това е един мит, който се лансира в страната, че едва ли не ДПС ще вземе огромен брои гласове, заради това, че няма ограничения е на секциите в Турция. Нашите политически опоненти правеха всевъзможни законови трикове да ограничат гласуването в Турция и покрай това отнеха конституционни права на стотици хиляди български граждани, които живеят в трети страни. Така българи в САЩ, Англия, Молдова, Украйна и др. не можаха да се възползват от правото си да гласуват. Мисля, че статистиките показват, че гласовете от Турция съпоставени в един дълъг период назад, са в някакъв определен порядък. Притеснително огромен брой гласове няма как да се получат в Турция дори да има над 100 секции.

– Какъв е коментарът Ви за действията на служебното правителство?

Служебното правителство е служебно затова, да организира едни честни и нормални избори. Мисля, че това е първото служебно правителство в България, което надскача тези ангажименти и започва да управлява като нормално избрано от българския  парламент, защото предприема действия и ангажименти не са до хоризонта, който е животопределен на това служебно правителство по конституция. Има някои сполучливи ходове, има и някои недотам, които не са присъщи на едно служебно правителство. Въпросът е, то да организира едни честни избори и после какъвто е вотът на хората, такова правителство трябва да се състави.

Държа да кажа, че България наистина има нужда от стабилно правителство с по-дълъг хоризонт, защото страни-членки на ЕС вече са с подписани планове за устойчиво развитие или с много милиардното финансиране, което е предвидено. Нашият план, мисля, още е в България, даже не е в Брюксел. Което ме притеснява, защото на тези преговори участват представители на служебното правителство, които са с мандат още няколко седмици. По същия аналогичен начин е поведението на страната ни във връзка с новите оперативни програми, които се решават точно пак в този момент. И участието на министри от българска страна, които са с хоризонт на действие от две седмици да вземат решение за седемгодишен период, е просто загуба за цялата страна.

Част по-скоро трябва да се състави нормално правителство с дълъг хоризонт, което да решава проблемите на страната и да има едно нормално представителство в страната.

– Затова ли нееднократно ДПС казва, че изборите на 11 юли са изключително важни за страната?

По принцип всички избори са важни за страната. Това не е клише. Тези също са много важни, защото 2021 е уникална с това, че се предопределят по няколко много важни направления развитието не само на България, но и на цяла Европа. Това са Програмата за устойчиво развитие, Оперативните програми плюс старт на Зеления пакт – три линии, по които има многомилиардно финансиране и много дълга перспектива.

Неучастието от българска страна в този период, лишава нашата страна от едно достойно представяне по тези три направления.

Ако бяхме в една нормално функционираща държава предвид очакванията за резултатите от изборите, може би партиите и коалициите вече щяха да са провели разговори помежду за това, какво ще се случва след изборите. ДПС, поне по време на кампанията се опита като че ли да подаде ръка, виждате ли готовност някои да е поеме, да седнете на масата за разговори след изборите за съставяне на работещо правителство?

Ако мога най-кратко да кажа кое е най-големият проблем, както на късия парламент, така и по време на управлението на ГЕРБ, това е думичката диалог. Липсва диалог между политическите партии, между институциите, между властите, няма е нормалността в държавата. Това провали и съставянето на ново правителство. И затова всеки път на нашите събирания и на нашите слогани казваме: Рестарт на държавността и призоваваме всеки път за диалог между всички политически парии, институциите и властите, Защото липсата на диалог води до това, което се случи в 45 НС и това трябва да ни е обица на ухото.

– Добре, готово ли е ДПС да подкрепи безрезервно едно предложено правителство? Ако положението бъде представено по следния начин – предлагаме правителство, който иска да го подкрепя, който не – да носи отговорност за това?

– Не, по този начин не. Малко по назад – въпросната партия, поне на предните избори преди април, не каза една думичка за като платформа, идея и визия и не стана ясно на избирателя каква е позицията на тази партия за развитието на страната. По време на 45-то Народно събрание също думичка не се спомена за програмата за управление. Сега по време на тази предизборна кампания също не чуваме от въпросната партия нито програма, нито идея, нито визия, нито глобално обща, нито по секторни политики. Мълчанието е хубаво, но до едно място. Вечното мълчание започва да поражда въпроси и недоверие. Така, че крайно време е колегите, които искат да са в управлението, много ясно да изразят идеите си, да изложат програма. И тогава нашата идея, в частност на ДПС, е да седнем с платформите всички политически парии, да намерим пресечните точки, да се обединим около програма, която да следване. Защото ние претендираме, че в нашата програма за ускорено икономическо развитие има много ясно цели и параметри, които би следвало да се вземат под внимание по мерките, по които ще работи новото правителство. Така че ние може да подкрепим, когато примерно получим уверение, че определени точки от нашата програма за ускорени икономическо развитие залегнат в управленска програма.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version