Бюрхан Абазов: Държавата да подпомага реализирането на земеделска продукция

Водачът на листата на ДПС за Русенски район Бюрхан Абазов и кандидатите за народни представители Дауд Ибрям, Айхан Тефъков и Мехмед Мехмедов се срещнаха с жители и земеделски производители от малките населени места в областта. Те посетиха Две могили, Кацелово и Каран Върбовка.

„Проблемите в земеделието са много, но основният е, че всички са се вторачили в подпомагането. Нашите земеделски производители очакват повишаване на доходите, а това може да стане чрез реализация на продукцията. Държавата трябва да приеме такъв подход, че да подпомогне пазара, реализирането на продукцията на нашия пазар, в нашите вериги. Да се облекчат тези процедури, като по този начин се постигнат по-високи изкупни цени“ заяви Абазов, който е и бивш зам.-министър на земеделието. В предишното 45-о Народно събрание той бе един от едва тримата експерти в земеделието, които намериха място там, заедно с бившия земеделски министър Десислава Танева(ГЕРБ) и Албена Симеонова (Демократична България). Затова и изборите, които предстоят на 11 юли са изключително важни.

„Подпомагането не е инструментът, който носи тези доходи, които очакват нашите земеделски производители. Например, ние 80-90 на сто сме изпълнили сектора на подпомагането, там няма накъде да растем. Единственият инструмент, и то мощен, по-мощен от субсидиите, инструмент, който носи доходи на земеделските производители, това е цената, това е реализацията, това е пазарът. Но много упорито ние дерзаем в едната посока, в посоката на субсидиите, където таванът, който ние го имаме, ние сме го почти изпълнили и няма накъде да растем, защото колкото и субсидия да даваме, то е много малък процент от доходността. Докато другият, мощният инструмент е само с по 5-10 стотинки, 20 стотинки повече да продават нашите земеделски производители продукцията си, доходността им е с пъти по-голяма. По-високата изкупна цена е с пъти по-мощен инструмент, отколкото субсидията“, категоричен бе Бюрхан Абазов.

От своя страна областният председател и втори в листата Дауд Ибрям заяви, че ДПС е сред малкото партии, които и в тази предизборна надпревара предлагат подготвен екип, именно за това, което предстои пред страната, а именно Зелената сделка и приемането и изпълнението на Пакта за възстановяване и развитие на Европа. „Приоритетите, които са актуални в Европа днес, бяха маркирани от ДПС преди седем години. Ние имаме претенцията, че можем да преведем страната и региона по този не лек път“ каза Ибрям. Накрая всички се обединиха около очакванията, че и на тези избори ДПС ще бъде първа политическа сила в Две могили.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Exit mobile version