Бюлетините за двата вида избори пристигнаха с жандармерия /ВИДЕО/

418 000 бюлетини за предстоящите избори на 14 ноември пристигнаха в Русе под засилена охрана от жандармерия. 209 000 от тях са предвидени за изборите за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за парламентарния вот. Бюлетините ще се съхраняват под засилена полицейска охрана в сградата на областна администрация, докато бъдат раздадени на общините.

До момента в областта ще има 330 секции, но се очаква да се разкрият още няколко допълнителни, каза председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. 48 секции ще бъдат с по две машини. Броят им е по-голям в сравнение в изборите през юли, тъй като ЦИК е преценила, че има повече гласоподаватели в определени секции.

Изборите ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели, а в останалите ще се ползват хартиени бюлетини. Количеството, което пристигна в Русе, е за резерв при отказ на машините. В подвижните секции и в секциите на избирателите под карантина също ще се гласува с хартиени бюлетини.

Машините ще бъдат докарани в Русе в съботния ден, като секционните комисии ще ги получат следобед заедно с другите материали.

За да улеснят работата си, от РИК-Русе са създали онлайн платформа, в която секционните комисии да попълват данните си при началото и края на изборния ден и при междинните резултати за избирателната активност. Това ще важи само за СИК в община Русе.

 

Exit mobile version