Бързи кредити – факти и митове за тях

В последните години възникнаха много митове относно небанковите финансови институции. Понякога се чудим кое е истина и кое не е. Информацията ни залива отвсякъде. От едната страна са рекламите, а от другата критиците. Ще се опитаме да развенчаем митовете и да ви представим няколко факта. Вижте на кои твърдения за бързите кредити можете да вярвате и кои по-скоро да подлагате на съмнение.

Факти и митове за бързите кредити

Да започнем с митовете:

На българския пазар съществуват множество фирми, които предлагат бързи кредити. Всички те са задължени от закона да спазват определени регулации. Истина е че, малка част от тях опитват да прилагат нечестни практики като например да заблуждават клиентите си със скрити такси. Това обаче може да бъде избегнато като изберете надеждна компания. Проверете дали на сайта на избраната от вас фирма има удостоверение за регистрация в БНБ, общи условия и представителен финансов пример. Ако кредиторът е добавил тези компоненти към уебсайта си, може да му се доверите. Във всеки случай обаче преди да подпишете какъвто и да е договор, първо го прочетете добре и ако имате въпроси ги задайте към кредитния си консултант.

Това също донякъде е мит. Ако умело използвате кредита си и го изплащате регулярно и в срок няма основания за притеснение. Небанковите финансови институции проверяват кредитоспособността на клиентите си и тяхната кредитна история в Централния кредитен регистър към БНБ. Ако потребителят, кандидатстващ за заем, не отговаря на изискванията на кредитната институция, той няма да бъде одобрен.

Реално има доста кредитни фирми, които отпускат бързи кредити на клиенти с лошо ЦКР. Въпреки това имайте предвид, че те могат да поискат да доведете поръчител или гарант. При някои видове кредити може да се изисква да обезпечите заема си с недвижим имот или по друг начин.

Това е един от най-популярните митове за бързите кредити. За съжаление това не е вярно. Обикновено, ако имаме нужда от допълнителни средства, първо отиваме при кредитора, от който вече сме взимали заем. Истина е, че там има шанс да ви предложат по-добри условия и да ви одобрят по-лесно ако сте били редовни при изплащането на предишните си кредити. Но също така е вярно, че конкурентните фирми постоянно предлагат изгодни оферти на новите си клиенти. В последно време много от кредиторите започнаха да предлагат първи безлихвен заем (обикновено за малка сума) на новите си клиенти.

След като посочихме някои от най-често срещаните митове, нека да отбележим и няколко от основните факти за бързите кредити.

Ако не успявате да се справяте с вноските си, помислете за варианта рефинансиране. Така ще обедините кредитите си и ще намалите месечната си вноска без да влошавате положението си.

Потребителите могат да избират дали да вземат заем до заплата, бърз кредит на вноски, а някои кредитни институции вече предлагат дори кредити срещу обезпечение (най-често с недвижим имот).

Въпреки, че това важи само за част от параметрите по кредита, в трудни ситуации можете да отлагате дадени вноски. Тази услуга се предлага само от част от компаниите и е платена. Въпреки това е по-добра алтернатива на това да натрупате негативи в кредитната си история и при следваща нужда от кредит да не можете да се възползвате.

Във всеки случай преди да вземете кредит се информирайте добре за всичко, което не ви е ясно. Попитайте служител на финансовата институция и прегледайте отзивите в интернет.

Exit mobile version