България гони консула на Русия в Русе, поиска закриване на консулството

България експулсира 70 руски дипломати от страната, като сред тях са тях са съветникът на руския посланик Филип Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе и директорът на културно-информационния център. Всички дипломати и технически персонал ще бъдат изгонени от Генералното консулство на Русия в Русе в България, предаде ТАСС.

Това е станало ясно, след като зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова е връчила нота на руския посланик Елеонора Митрофанова.

„В резултат на това се закрива генералното ни консулство в Русе, откъдето са изгонени всички служители, а от генералното консулство във Варна са изгонени почти всички служители. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им повече от 200 души напускат България“, е обяснил пред ТАСС Воскресенски.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург. Изгонените дипломати трябва да напуснат територията на страната до 24 ч на 3 юли 2022 г.

Новината бе съобщена първо от премиера Кирил Петков в Народното събрание, който заяви, че всички са били дипломати, но са извършвали несвойствени дейности.

„Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия“,каза още Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро в страницата си във фейсбук. „Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, написа Нинова.

 

Exit mobile version