Българите остават лоялни към бирата, 55% пият поне веднъж седмично

Българинът остава лоялен към бирата и през изминалата 2020 година. Проучванията показват, че в България след бутилираните води бирата продължава да е най-предпочитаната напитка. 55% от българите пият бира поне веднъж седмично, а 65% – веднъж месечно. Към днешна дата в страната се произвеждат над 160 марки бира, като само през миналата година новите асортименти са над 25.

Това бе отчетено на форум, посветен на три годишнини – 140 години от създаването на пивоварната промишленост  в България, 65 години – пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на Съюза на пивоварите в България. Професионалистите единодушно потвърдиха мнението, че въпреки негативите от  COVID пандемията, бирената индустрия продължава устойчивото си развитие.

Браншът е осигурил приходи към бюджета от около 332 млн.лева, от които акцизите са 75 млн.лева. Инвестиционните проекти в пивоварните компании продължават, като за последните две години капиталовите инвестиции в бранша са 77 млн.лева.  Производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост за близо 26 000 човека. От тях 8% са директно заетите в пивоварната промишленост, 32% в секторите на доставките и 60% в търговията, заведенията и туризма.

Exit mobile version