Българинов: Преборихме се да има нов мост при Русе вместо при Силистра /ВИДЕО/

През последните 7 месеца областната администрация в Русе активизира процесите по изграждане на ключови съоръжения – буферните паркинги, фериботния терминал, втори мост над Дунава, тъй като те са от стратегическо значение за развитието на региона ни, каза а пресконференция областният управител Борислав Българинов.

Предвижда се да се изградят още четири моста между България и Румъния, като администрацията се е преборила единият да е при Русе, а не при Силистра. Критериите са били потенциал за инвестиции, интензивност на трафика, местоположение, въздействие върху околната среда, а Русе и Гюргево покриват най-много тези критерии, каза Българинов. След сключено споразумение между България и Румъния, през 2022 г. започва идейно проектиране на този мост, след което ще се кандидатства за проектиране и изграждане. Новият програмен период позволява финансиране до 50 процента на такива съоръжения, а останалите 50 % ще се осигурят от двете държави.

Работи се по първия буферен паркинг в Свободна зона, който ще отвори врати до началото на лятото. Там ще могат да бъдат паркирани между 80 и 100 камиона, като е предвидена възможност за нормални битови условия – бани, тоалетни, закуски и безалкохолни, както и възможност шофьорите да си почиват. Осигурено е финансиране на този проект. Следващата година предстои изграждане отново в Свободна зона и на още един паркинг за над 350 камиона. Той ще бъде на площ от 40 дка, напролет започва проектирането и до края на следващата година ще заработи.

Областният управител отчете срещите с бизнеса по места и проблемите, с които се сблъскват икономическите субекти. БВП нараства леко в Русенско, но не е достатъчно. Най-големият е липсата на кадри. Той коментира тромавата администрация, трафика на Дунав мост, където трябват още кантари и данъчно гише от румънска страна, както и предстоящото изграждане догодина на кръгови кръстовища при Мартен и „Джъмбо“. Ще се настоява офисът на НАП в Русе да се превърне в дирекция, за да се решават нещата по-оперативно.

Exit mobile version