Буферният паркинг за тирове – след 9 месеца, ще носи по 600 000 лв. годишно

Буферният паркинг за тирове в Русе, който ще се изгражда на бул.“България“, ще струва около 18 млн.лв. Изграждането му би трябвало да стане в рамките на 9 месеца и да носи в следващите 30 години минимум по 600 000 лв. годишно на общината. Това обясни на извънредната сесия на Общинския съвет кметът Пенчо Милков.

До момента четири дружества са проявили интерес към изграждането на съоръжението, като изборът на изпълнител ще стане чрез провеждане на публично оповестен присъствен конкурс за възмездно отдаване на право на строеж за срок от 30 години. След това паркингът ще остане за общината.

Кметът обясни, че с отпуснатите от държавата 3 млн.лв. може да се направи буферен паркинг за не повече от 100 камиона, което няма да реши проблема. Няма да може да се изгради и съпътстваща инфраструктура. Затова ще се направи тази процедура – конкурс за отдаване право на строеж върху общински имот за определен срок. Според Пенчо Милков концесията не е работещ вариант, защото би отнело много повече време за реалното изграждане на паркинга. А в конкурса максимално краткият срок, предложен от кандидатите, ще носи и най-голям брой точки.

На бъдещото съоръжение трябва да бъдат осигурени най-малко 600 паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили, с бетонова настилка и осигурено осветление. Това е първият етап, заедно с изграждането на контролно-пропускателен пункт. Вторият етап е изграждането на две санитарно-битови сгради, обществено-обслужваща сграда за магазин и заведение за обществено хранене.За да  бъде осигурен достъп до паркинга, е необходимо да бъде изградено и локално платно от инвеститора.

Всички съветници подкрепиха предложението, въпреки че някои от тях отправиха забележки за липсата на финансов и правен анализ в предложението.

Exit mobile version