„Булмаркет“ ще произвежда жп вагони в Русе, търси 200 души за новия завод

„Булмаркет Груп“ възражда производството на жп вагони в бившия ЛВЗ в Русе и започва кампания за набиране на около 200 души персонал, потвърдиха за Русе Медиа от компанията. Регистрирано е ново дружество „Локомотивен и вагонен завод 1866“ ЕАД с изпълнителен директор Пламен Шопов.

Очаква се в началото на май да започне работа депото за ремонт и поддръжка на локомотиви, а през следващата година да са готови и първите вагони, които ще бъдат предназначени за превозвача „Булмаркет Рейл Карго“.
Първата поточна линия за производство на вагони пък ще се намира в големия цех, който беше основно ремонтиран. Капацитетът на завода ще бъде между 150 и 300 вагона годишно. Първите ще бъдат предназначени за нуждите на „Булмаркет Рейл Карго“, а производството има потенциал да се разрасне, тъй като в момента в цяла Европа има огромно търсене. Причината е, че се бракуват повече вагони, отколкото се произвеждат.

В локомотивното депо ще бъдат насочени служители на „Булмаркет Рейл Карго“, като се търсят още технолози по ремонт на дизелови и електрически локомотиви и дефектоскопист.

За производството на вагони ще са нужни над 60 заварчици, оператори на металорежещи и металообрабоващи машини, електромонтьори, техници и др.

Инвестициите в новия завод и локомотивното депо се очаква да достигнат 50 млн. лв., като се търси и чуждестранен партньор. В момента се водят преговори, но ако не се стигне до споразумение, „Булмаркет“ ще стартира производството самостоятелно.

Регистрираният „Индустриален парк ЛВЗ“, на чиято територия са терените и сградите на завода и депото, ще се грижи за инфраструктурата. Първоначалното намерение да се отдават под наем терени и сгради на принципа на индустриалните паркове вече е променено, тъй като материалната база ще се използва за собственото производство.

 

Exit mobile version