БСП-Русе и синдикатите ще отбележат 1 май с тържество на площада

Двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ заедно с БСП-Русе канят русенци на първомайско тържество, посветено на Деня на труда – 1 май.

Събитието ще се състои в понеделник от 11 часа на площада пред общината.

В празника със специално участие ще се включи и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят е един от официалните празници в България. Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945-та година, комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989-та година, Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19-ти век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Exit mobile version