Броят на болните на хемодиализа расте, в Русе идват и чужденци/ВИДЕО/

С финансовата подкрепа на Игнат Канев болницата ще се сдобие с обновено и модерно отделение

Ново, по-модерно отделение по хемодиализа ще има университетската болница „Канев“ в Русе. Това става възможно благодарение на поредния дарителски жест на канадския милиардер от български произход Игнат Канев. Отделението не е ремонтирано от създаването си и е в окаяно състояние.

В момента 120 пациенти идват на хемодиализа три пъти в седмицата за по четири часа, като ползват 23 поста за диализа. Условията, в които се извършват процедурите, са повече от трагични, а броят на болните в последните години се е увеличил двойно.

„Има нужда от подобряване на битовите условия, от подобряване на комфорта на пациента в хода на процедурата, както и на всички работещи в това отделение. Въпреки че средата за работа е изключително лоша, пациентите предпочитат нашето отделение заради добрата процедура , която осъществяваме, заради високото качество на диализата, която провеждаме“, сподели началникът на отделението д-р Радка Карагьозова.

Наложителният ремонт най-после ще стане факт, благодарение на дарението от половин милион лева, предоставено от Игнат Канев

Останалата част от парите, които ще са необходими за реализирането на проекта, ще бъдат осигурени както от дарители, така и от МЗ. Предвижда се да се подобри средата, предвижда се да бъдат обновени напълно апаратите за хемодиализа, обясни председателят на Борда на директорите на болницата д-р Йосиф Новаков. Общата стойност на ремонта ще бъде около 1 млн.лв. Парите от фондация „Канев“ ще бъдат само за обновяване на отделението, а останалите средства ще бъдат за апаратурата. Вече има дарени два нови апарата, като общият им брой трябва да достигне 27.

Всичко това е важно за пациентите, тъй като в Русе се лекуват и хора от съседните области, които идват по собствено желание. Има и чужденци от Турция, Гърция, Австрия, Германия, Канада и Франция.

След ремонта отделението ще се разшири и вече ще заема цял етаж в болницата в старата сграда. Преместването на пациентите ще стане поетапно, което няма да създаде дискомфорт и няма да наруши ритъма на процедурите.

Exit mobile version