Британски студенти и наши археолози разкопават спешно в Мечка заради иманяри

Британски студенти се обучават на археология в обекти на Русенския музей. Шестимата младежи са в града от два дни и вече са част от екипа археолози, извършващ теренни проучвания на некропола при римския форт Тримамиум до с. Мечка.

В момента екипът археолози на русенският музей извършва спасителни теренни проучвания на обекта при с. Мечка, където през последните седмици са констатирани множество нерегламентирани разкопавания – най-вероятно иманярски набези. Музеят е сезирал компетентните органи, в следствие на което е получено разрешение за спешни разкопки на Тримамиум, а полицията разследва посегателствата над археологическия обект.

През следващия един месец британците ще се запознават със стратиграфията на обекта, ще наблюдават и ще участват в разкриването на нови гробни ями, разположени на различни дълбочини в земните пластове, ще изучават и анализират характера на трупополагането и състава на гробния инвентар, който предстои да бъде намерен. При първото си пребиваване на обекта преди ден, студентите се включиха в разпъването на план квадратна мрежа, която позволява коректното пренасяне на информация от терена в археологическия дневник. През следващите седмици младите хора ще бъдат активни помощници на специалистите,  ръководени от археолога д-р Никола Русев.

Русенският музей има дългогодишна, утвърдена практика за обучение на чуждестранни студенти, която води началото си от 2003 г. Британските студенти са в Русе по Програма PEATS (Placements in Environmental, Archaeological & Traditional Skills) Archaeology, която се осъществява по Еразъм +. Във времето на пребиваването си в България шестимата младежи ще посетят експозициите на Историческия музей, Римската крепост „Сексагинта Приста“ и Средновековния град Червен. Предвидена е и теренен обход на пещерата „Водна“ край с. Табачка.

 

Exit mobile version