Боядисват тестово светофарите на кръстовище в Русе /ВИДЕО/

Община Русе боядисва тестово стълбовете, на които са монтирани светофарните уредби. Все още сигнализацията не е довършена, но вече привлича вниманието на минаващите по бул. „Липник“. Едно от местата е на кръстовището с ул.“Котовск“, където само преди дни стана тежък пътен инцидент.

За Русе Медиа от общинска администрация обясниха, че това е практика в големите градове. Стана ясно, че освен боядисването в жълто, след цялостното завършване ще има и залепена 3D лента. Подобни модернизации има в Бургас, Кърджали и Пазарджик, като в Бургас например използваната боя има ефекта да препятства лепенето на обяви и некролози.

Засега безспорно е, че жълтият цвят привлича вниманието на шофьорите отдалеч към приближаването на кръстовището и насочва вниманието им към активния сигнал на светофарната секция. Особено полезно е в случаите, когато поради профилактика на тока светофарите са изключени. Към момента не е ясно дали този експеримент ще се приложи за целия град или ще обхване само най-натоварените и възлови кръстовища в града.

Exit mobile version