Борисов: Петков може да не е знаел, че нарушава Конституцията, но Радев? /ВИДЕО/

„Кирил Петков може и да не е знаел, че нарушава Конституцията, но Радев не го ли е знаел? Това е основният закон на държавата и той трябва да се спазва“ – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на Конституционния съд, че указът за назначението на бившия министър на икономиката Кирил Петков е бил противоконституционен и Петков е бил с двойно гражданство към този момент.

„И на мен не ми харесва, че хора с двойно гражданство, при тоя отворен свят, не могат да бъдат министри или кандидати за депутати, но ето примерно можеше, ако не са толкова надменни, като имаше парламент, даже още втория парламент, ние щяхме да гласуваме цялата група за промяна на Конституцията в тази си част. Всичко щеше да е законно.Но те се занимаваха тогава с НСО и охраната на Гешев. Какво да коментирам – решение на съда, аз не коментирам такива“, заяви Борисов.

Той отново атакува Румен Радев, най-вече за писмото му до Конституционния съд. „Кирил Петков не ме интересува, може момчето и да не е знаел, има неща, които ме ядосват, когато говори, защото не са истини. Но това може да не го знае. Радев не го ли знае? Декларацията, като дойде, не се ли запита? Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд да прекратят делото. Това е за коментар. Решение за всички е ясно, то там пише. Трябва да е български гражданин. Както в Съединените щати трябва да е роден в Щатите, може да е американски гражданин, но да е роден. И тя е остаряла конституция, ама не си я променят. Яд ме е, защото така излиза, че все едно някой му прави нещо. Той не знае може би българската поговорка, че каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Това ми е коментарът. Коментарът ми е срещу Радев, неговите съветници, неговите юристи, за които говореха, че са най-великите с сравнение с нашите. А като е разбрал, е трябвало да отиде да каже – ей, направил съм грешка, дайте да видим, и ние в парламента щяхме да го подкрепим всякак“, каза още Борисов.

Той каза още, че в следващия парламент ГЕРБ са готови заедно с всички парламентарни групи, които желаят, да търсят конституционно мнозинство по темата и да не се налага впоследствие подобни казуси да решава Конституционният съд. „По-голяма подкрепа от това не мога да му изкажа. Аз го искам на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър. И аз твърдя, че това сме ние. Доказали сме го и като гледам как вървят нещата, за съжаление скоро ще стигнем до такива изводи“, заяви Борисов.

Като един от вносители на искането до Конституционния съд Десислава Атанасова също коментира случая. „55 народни представители от ГЕРБ внесохме това искане за обявяване на противоконституционност и сме доволни, че Конституционният съд се произнесе в сравнително бърз срок. Доколкото успях да видя преди няколко минути, те не са обявили актовете за противоконституционни, т.е. всички решения, както и предполагахме. А ние и не сме искали това, защото това означава, че българската икономика тотално би зациклила, ако всички решения на министъра на икономиката биха били обявени за противоконституционни. Удовлетворява ни това решение, считаме, че основното за всеки български политик е да спазва Конституцията и законите на държавата. В този смисъл почтеността, която се изисква от всеки един от нас, задължително трябва да минава през законността“, каза Десислава Атанасова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version